Преглед на домашна работа

Спешно ми трябва-Паспортна проверка от Георги Данаилов, само произведението, пък ако не намерите може и готов преразказ

Спешно ми трябва-Паспортна проверка от Георги Данаилов, само произведението, пък ако не намерите може и готов преразказ

2

отговора

53

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
62%
Одобрение:
11%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Паспортна проверка

„До Чикаго и назад – сто години по-късно”

 

Подробен преразказ

 

     Където и да е винаги се притеснява от паспортната проверка – чувства се виновен, гузен, когато някой му е застанал пред него с документите му. Мисли, че всеки момент ще се разкрие някаква нередност и ще бъде разобличен завинаги.

     (…) Самолетът за Чикаго започва да се снишава. Както преди тринадесет години, така и сега мъжът се притеснява. Притеснява се, защото дължината на престоя му в Щатите зависи от Американския чиновник, който определя дали да удължи или съкрати срока или направо да откаже престоя в Щатите. Тези права са споменати във формулярите които се попълват за американска виза. Там пише, че може да Ви бъде отказан приемът в САЩ, без значение, че сте получили входна виза. Мисълта, че зависи от неизвестен чиновник му действа потискащо. Сърцето му остава стегнато чак до последната проверка.

     Светват предупредителните надписи и стюардесите подканват забравилите да изправят облегалките си, да го направят.

     Самолетът каца. Всички ръкопляскат – аплодират пилотите, на които са доверили живота си, хубав обичай. 

     Писателят и съпругата му се нареждат на едно гише, за да проверят паспортите им. Крадешком се преместват, защото американският чиновник със строг поглед и педантично поведение не им е симпатичен. На новото гише е застанал усмихнат млад човек.

     Чиновникът преглежда паспортите им и ги пита откъде са, сякаш не е видял надписите. Те отговарят, че са от България, което не предизвиква никаква реакция у младия американец. Той кимва разбиращо и задава въпроса какво работи мъжът. Докато пасажерът смутено обмисля отговора,  жената му нетърпеливо го издава, че е писател. Проверяващият с лукава усмивка подпитва дали е добър писател и жената, малко небрежно отговаря, положително.      

     Следва неочаквана реакция от страна на чиновника. След като с усилие разчита името в паспорта, той удивен възкликва, че то му е познато.

     Служителят лъже толкова артистично, че за малко творецът да му повярва. Той съжалявал, че не е чел нищо от него, но просто не знае български език.

     След това разговорът отново става делови. Чиновникът разпитва мъжа дали пренася наркотици, оръжие, местни продукти или алкохол. Пътниците съобщават, че носят само малко алкохол.

     Служителят удря печатите, закачва листчетата за паспортите им, дава им картонче, с което са освободени от проверката на митницата и им пожелава приятно прекарване.

     Като отварят паспортите си те разбират, че момчето е удължило визитите им от три на шест месеца.

от sylvia_staneva 12.12.2012, потребител на 50
0 точки

моля виии

от sisito_pevitsata 11.12.2012, ученичка на 15 от Силистра
Какъв е твоят отговор ?

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения