Преглед на домашна работа

орфей-информация от интернет

орфей-информация от интернет

от ipeknadi на 08 ное 2012

2

отговора

5

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
90%
Одобрение:
19%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Орфей (на гръцки: Ὀρφεύς, на латински: Orpheus) е древногръцка митология мamp;nbsp;... тракийски певец и музикант, основал учението Орфизъм и смятан за най-великия певец и поет на древността.

Според легендата той е син на Аполон или на тракийския речен бог Еагър и нимфата Калиопа и родопски митологичен цар в Тракия.

Според древногръцката митология Орфей е живял поколение преди Троянската война и е сред аргонавтите ,осъществили похода за Златното руно към Колхида. Предполага се, че това е било ок. 1400 пр.н.е. Животът му е обвеян с древни предания и легенди, станали повод да бъде считан за митичен, а не реален герой. Приписват му се голямо количество химни, наричани орфически, в които възхвалява божествата на природата и се стреми да научи сънародниците си с простичка молитва да отдават почитта си към тях. Според легендите лирата му е имала седем струни. Орфей е обявен и за автор на една от поемите „Аргонавтика.“ Учението му е опит да облагороди суровите нрави и да научи хората на по-висока хигиена и култура. Намесата му в религиозната доктрина за отвъдния живот и пътя към безсмъртието, с която влиза в противоречие с официалната тракийска царска идеология, е вероятната причина за неговата трагична гибел. Според гръцкия мит, той е бил разкъсан от тракийките поради това, че е скърбял за починалата си съпруга и не е обръщал внимание на жените около него. Първите му изображения са от 600 г. пр.н.е. Разпространението на различни митове за него дължим на старите елини. Досега са известни 92 негови изображения върху атически вази. На тях са изобразени сцени от основните орфически легенди — за смъртта на жена му нимфата Евридика, която била ухапана от змия в деня на сватбата им, и опита му да я спаси от подземното царство. Орфей слязъл в подземния свят и пленил с тъжните си песни бога на смъртта — Хадес. Той се съгласил да му върне Евридика, но при условие, че няма да се обръща, за да я види, преди да излязат на горния свят. По пътя певецът не издържал и се обърнал назад. Така Евридика отново се върнала в подземното царство.

Орфей загинал, разкъсан от менадите, край бреговете на река Хеброс – Марица. Частите от тялото му били отнесени от вълните и изхвърлени на брега на остров Лесбос, където били погребани.

Сред многобройните варианти на орфическите легенди най-устойчиви са тези за изумителната му дарба като музикант и певец. От тях е и началото на неговия канонизиран образ на укротител на дивия свят и чудодейната му лира. Счита се, че той е основател на орфическите мистерии, които стават особено актуални в епохата на елинизма след завоеванията на Александър Велики.

от Нели Трънкова учител 08.11.2012
0 точки

pomagne mmmmmmmmmmmmmmmmmmmeeeeeeeeeeeeeee zzzzzzzzzzzzzzzzaaaaaaaaaaaaaaaaaaa    uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee                  bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzooooooooooooooooooooooooooooooo                           bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

<<<<<<<<<<<333 3333333

<3 :-*

 

от ipeknadi 14.11.2012, ученик на 13 от Дулово
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по История
История – 9-ти клас входно ниво
входен тест по История за Ученици от 9 клас
Тестът има за цел да провери знанията на учениците от предходната учебна година върху всички изучавани раздели.
(Лесен)
23
4,124
1
17.09.2008
Тест по История за 9-ти клас
междинен тест по История за Ученици от 9 клас
Темата на теста е Старият режим 1648-1789. Подходящ е деветокласници, но може да се направи и от десетокласници.
(Лесен)
10
654
1
04.01.2012
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по история

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната