Преглед на домашна работа

Интерпретативно съчинение на зимни вечери ,на града,на децата,кои са героите картина по картина на цялото произведение

Интерпретативно съчинение назимни вечери на града,на децата,кои са героите картина по картина.

1

отговор

70

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
90%
Одобрение:
19%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Елегията "Зимни вечери е изградена от няколко картини , комозиционно свързани помежду си. Началната картина ни въвежда в крайните, най- бедни квартали на големия град.. Смирненски използва различни художествени средства , за да покаже отчуждеността на хората , обитаващи богатите домове към тези човешки същества , които са за хвърлени на произвола на съдбата, Градът е сравнене с "черна гробница", от него струи мъртвешки хлад и навява ужас , пустотата на улиците говори за пустота в душите на хората. Метафоричният образ на сградите, чийто светнали прозорги"жълти, стъклени очи",и изплзван, за да  покаже безразличието на техните обитатели, те са "умрели" за страданието на тези,които нямат дом и бъдеще. За да подсили това подтиснато настроение, поетът използва звукопис на" Р, С, Т." Сякаш в някаква плашеща, подтискаща нереалност повежда Смирненски своя читател -тополата е сравнена с "призрак", а жиците със "струни".

Струните на цигулката ни отвеждат във втората картина. Тук каточе ли настроението се променя, но тази промяна е измамна. Цялата феерия от цветове,"сини, златисти , алени", които заливат читателя„пламват искрици запалени," е измамна . Трудът на тези хора е  изнурителен,а не е творчески. Той не носи радост , а е страшна  борба за оцеляване. Те сякаш идват от преизподнята. Поетът използава тавтологията"черни ковачи коват".

Възхоящата градация на чувствата ни води към още по-жестока картина на страдание и духовно  падение. Поетът ни въвежда директно в едно семейство и ни прави свидетели на на страшнш духовна драма. Обстановката е обрисувана крайно пестеливо. Анафората"завесата мръсна,продрана"показва крайна бедност,умалителното "къщурка"и епитетът"позната"идват да убедят читчтеля, че това ,което ще се случи ,не е отделен случай , а съдба на хиляди ,пренебрегнати и отхвърлени от живота, Смирнрнски е крайно пестелив при  описание на случката- бащата,който от дълго време  е безработен, (много изразителения епитет"безхлебен"),неможейки да осигури елементарната прехрана на децата си, изживява страшна драма. И понеже това се повтаря ежедневно, следв т безсилието и насилието"пиян пак бащата ругай". Образите са само скицирани , но с много силно емоционално въздействие. Те са като една склуптурна група на насилието , безпомощността и безкрайната мъка. Авторът рисува децата с два силни глагола"пищят и се молят", това е тяхното всекидневие на страх и ужас . Измъчената жена няма сили даже да плаче, а "проридава едва", скрива ужасяващата мъка, за да щади децата си.

Смирненски негласно поставя въпроса за бъдещето на тези невинни деца. И го развива в следващите картини. Зимната нощ е еднственият приют на две еднакво крехки и беззащитни същества. Слепият старик и невръстното, натоварене дете  са еднакво безпомощни и отхвърлени от живота. Те едва ли имат дом , където да се приютят. Тяхното жилище е зимната виелица, изобразена с анафората"хаосът намръщен".

Едва ли някой би нарекъл жилище малката стая под земята (анафора , съчетана с умалително име "избичка мрачна"). Там се разиграва следващата страшна човешка трагедия. Обществото сякаш се срамува от своите бедни членове. То ги е натикало под земята, за да не стряскат задрямалата му съвест със своята болка. В това подобие на дом става нещо жестоко-умряло е младо момиче , неуспяло да се пребори с тежкия труд в тютюневата фабрика, отнела красотата и невиността, прекършила жаждата за човешко щастие. Думите тук са излишни, Проточеното ридание на майкат, която не би прежалила детето си, тихият шепот на невръстното дете говорят за ужасяваща човешка драма. Смирненски оставя читателя сам да си зададе въпрос за по-нататъшната съдба на тези две човешки същества. Улицата, с нейната жестокост и хладна отчужденост или затвора с неговите бетонни стени . И в двата случая обществото пропилявч безценни човешки животи и съзидателната им енергия.

Наппрежението нараства, чувството на омраза към обществото също. Резултатът е лирическото отстъпление , израз на силноемоционалния изказ на Смирненски. Отстъплението започва с вълнуващо обръщение "братя мои ", което показва неговата принадлежност към бедните ,отрудени , онеправдани хора, които животът е принудил да загубят човешкия си облик и душевност. Той се чувства един от тях, говори от тяхно име. Иска с поезията си да разтресе като с камбана заспалата съвест на "другите", да пробие "сивата , ледна тъма  " на безразличието.

Чувството е достигналао кулминацията и в последната част авторът рисува отново образите на децата, най-страшните жертви на мизерията и безисходицата. В зимната нощ те са лишени от дом, от ласка , от човешко отношение. Треперят не само ор студ, но и ор страх , захвърлрни сами в хаоса на зимната виелица. Треперят от страх пред неизвестността и безисходицата на живота Те са лишени от радостите на детството , от уюта и топлината на дома, веселата усмивка няма място на лицата им. Поетът изпозва умело подбрана метафора"дреме в очите им скръб". Очите са огледало на човешката душа,а колко много мъка има в сърчицата на тези деца.

Елегията завършва с широкоразгърната метафора"Белите снежинки,който в локвата стават на кал". Това се случва и с децата , чиито чисти души са опорочени от обществото . То не иска да им даде шанс в живота ,а след това предпочита на не се интересува от тях.

от Нели Трънкова учител 31.10.2012
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас на тема:„Дервишово семе”
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тематичен тест по литература за оценка на знанията върху разказа "Дервишово семе". Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
10
459
1
21.06.2013
Тест по български език и литература за 8-ти клас
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът за проверка на знанията върху елегията "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
20
109
1
1 мин
14.10.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,682

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

По жътва

06 мар 2008
·
733

Какво настроение създава началната картина в разказа?Какви изразни средства е използвал ЕПелин?Какво въздействие постига? Още след появата на първия сборник с разкази на Елин Пелин литературната критика посочва най-характерните им особености...
 

Социалната лирика на Яворов

07 мар 2008
·
193

Един от най – нежните и съпричастни поети в българската литература е Пейо Крачлов Яворов, чийто Признат връх в социалната му лирика е поемата “Градушка”, даваща най - точна картина на селските злочестини...
 

Анализ на ’’Немили - недраги’’

25 ное 2008
·
414

Повестта на Иван Вазов “Немили-недраги“ (1883 г.) разказва за живота на българските хъшове в Румъния. Заглавието на тази творба доизяснява и обогатява смисъла ù, носи атмосфера и настроение...
 

Анализ на "Принцът и просякът"

01 фев 2009
·
794

Анализ на "Принцът и просякът" от Марк Твен - 1.Какъв е жанрът на произведението? За какво разказва то? - 2.Каква е ролята на първа глава? - 3.Каква представа за героите изфражда третата глава? - 4. По какво се различава романът на Марк Твен от
 

Основни проблеми в "Мамино детенце"

21 фев 2010
·
29

Няколко разработени теми от "Мамино детенце" на Любен Каравелов...
 

Как е изградена представата за героите в първа глава от повестта “Маминото детенце”


В своята творба “Маминото детенце” Любен Каравелов осмива, осъжда и иронизира монотонното, безсмислено и бездуховно съществуване на едно чорбаджийско семейство през епохата на Българското възраждане...
 

Градът и скръбта на човека в "Зимни вечери"

05 дек 2010
·
470

Интерпретативно съчинение на тема Градът и сръбта в "Зимни вечери" на Христо Смирненски...
 

Образът на града в "Зимни Вечери", Христо Смирненски

11 мар 2011
·
857

Интерпретативно съчинение върху творчеството на Христо Смирненски ("Зимни вечери")...
 

Илиада

07 мар 2012
·
31

Поемата Илиада отразява последните години от Троянската война. Омировото произведение задава образци ненадминати и до днес. Героите са ръководени от чувството си за дълг и стремежът да бъдат полезни на колектива. В този смисъл 1 живот изживян ...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Десислава Илиева
преподава по Литература
в град Варна
с опит от  27 години
61 7

Слава Алексиева
преподава по Литература
в град Варна
с опит от  39 години
206 30

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения