Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

какво означава да си свободен човек - есе

2

отговора

48

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
50%
Одобрение:
34%
Няма публикувани домашни
0 точки

 

Всеки човек иска да е свободен, или поне да си мисли, че е такъв.
   В тълковния речник пише, че свободата е:
"Отсъствие на ограничения възможност за човек или друго същество да проявявя волята си."

  Свободата е едно от най-важните неща на този свят и е необходима на всеки човек, но замислял ли се е някой до колко е свободен ?!?! Всяко живо същество тълкува свободата по свой си начин. Ние, хората, си мислим,  че сме свободни и то е така, но само на теория. Според мен никой не е свободен,  в обществото всеки е ограничаван от някакви закони, било то морални, държавни или свои собствени измислени. Разликата между всички тези закони е, че колкото и да те ограничават и да отнемат от собствената ти свобода, никой, абсолютно никой не може да ти казва какво да правиш в твоето съзнание и в твоите мечти, там няма закони и всичко определяш ти, ти си кукловодът, ти си господарят.
  Свободата може да има много други лица, може да бъде и финансова, но тя стои за мен много назад в моята класация, а първото място се дели от свободата на ума, духовната свобода и физическата. Ще ви дам един пример, когато нашите братя българи са били под пет вековно робство, те са били под робство само физически, но те не са се предали духом, те са се борели  както с противника,  така и със себе си. И когато е ударил часът да покажат,  че освен, че са били свободни духом, са готови да се борят  и за физическата си свобода, те го направили! Ето това е един малък пример за това, че духовната свобода е способна да те накара да се бориш и за физическата. Аз така виждам нещата, и с помощта на това есе разбрах и осмислих  какво означава един човек да е истински свободен!

 

от 22.09.2012, ученик на 14 от Велинград
+2 точки
от 2 гласа

Свободният човек
есе 

Свободният човек е като кораб в открито море. Той трябва да избере посока и да поправи усилие да достигне до бряг. Както казва Сенека:,,Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб попътен вятър няма’’.
Каква е моята представа за свободния човек?
Хагел пише: Истинската свобода се състои в тъждеството ми с другите, аз съм само тогава истински свободен, ако и другият е също свободен и е признат и от мен като свободен’’.
Свободният човек ясно осъзнава своето достойнство и възможности. Притежава етика и морални ценности, защото свободата е преди всичко в нашето съзнание. 
Човек може да бъде затворник на всякъде. Ние сами издигаме затворите си. Те са в самите нас, в съзнанието ни.
Жан Жак Руско ни е завещал и тази мисъл:,,Да се окажеш от свободата си означава да се откажеш от качествата си на човек, от правата, които това качество ти дава, дори от задълженията...’’
Поставянето на хората в зависимост от дрогата и алкохола е откъс от личната свобода. Грабежите и убийствата, неразкрити и ненаказани също накърняват човешките ни права. Абсурдните твърдения, че нашите медици в Либия са заразили невинни деца, ни обединяват в подкрепа на тяхната невинност. Трудно е, но не и невъзможно постигането на тяхната свобода.
Не искам свободата да се крепи на върха на копието, както казва Дон Кихот. Искам да вярвам в думите му, че свободата е най- ценното богатство, че тя е в нашите сърца.

от Яница 22.09.2012, студент на 18 от Бургас
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици по Литература
Н.В. Гогол - "Шинел"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът е върху произведението на Гогол "Шинел" и е за проверка на знанията на учениците. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(За отличници)
12
1
1
16.10.2019
Литература, изходно ниво за 9-ти клас
изходен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тест за проверка на изходно ниво на 9. клас, възможно е да се ползва и като входно ниво в 10. клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Труден)
38
2
1
19 мин
13.09.2019
» виж всички онлайн тестове за ученици по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Татяна Петрова
преподава по Литература
в град Разград
с опит от  2 години
19

Величка Иванова
преподава по Литература
в град Разград
155 26

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения