Станка Станкева
преподава по История
в град Хасково
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

СПЕШНООО!!! Мюнхенската конференция

СПЕШНООО!!! Имам да правя презентация на тема : Мюнхенската конференция. Може ли да ми дадете информация за конференцията , намерената от мен инф. не е достатъчна. Благодаря ви предварително!!

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
67%
Одобрение:
4%
Постижения:
0 точки

След аншлуса на Австрия започва планирането за завладяването на Чехословакия. И този път правото на самоопределение служи като достатъчен мотив за посегателство върху съседна държава. Но и този път интересът за разширяване и укрепване на властовите позиции на Югоизток, както и жаждата за ресурси са същинските подбуди за сразяването на Чехословакия. Хитлер е твърдо решене на военно решение на създадения от него проблем, без обаче да изключва политическите средства от сметката. При една от срещите си с главнокомандващия вермахта на 21 април 1938 г. той назовава две възможности, които за пореден път характеризират политическия стил на националсоциализма : 1. Действия след продължителни дипломатически разногласия, които постепенно се изострят и водят до война; 2. светкавични действия, провокирани от извънреден случай (например убийството на немски пратеник на анти немска демонстрация). Предпочитанията на Хитлер към този момент са за втория вариант.
Проблематиката в Чехословакия относно националните малцинства и изискванията за прилагане принципа на самоопределение на отделните етнически групи е лостът, с който е трябвало да се стимулира вътрешната дестабилизация на страната. За тази действия лидерът на партията на судетските немци в Чехословакия Конрад Хенлайн, получава инструкции от Берлин. Издигат се искания за самоуправление на немското население в спорната област, тяхното равноправие с чешкия народ и т. н. За Берлин това е просто преходна фаза към пълното разпадане на Чехословакия. След като чешкото правителство се съгласява с исканията, не без натиск от страна на Лондон и Париж, Хенлайн попада в задънена улица. Не му остава нищо друго, освен да прекъсне преговорите и да изчака следваш удобен случай за ескалация на напрежението.
Инициирането на Майската криза цели
На срещата на националсоциалистическата партия в Нюрнберг Хитлер оповестява изискванията си за “свободно право на самоопределение” за судетските немци.
Същевременно в областта отново избухват размирици. Това тласка английското правителство, което до момента реагира на случващото се по-скоро сдържано, да направи опит чрез понататъшни преговори да постигне деескалация на напрежението. На 15 септември в Берхсгарден, Германия, се състои среща между английския премиер Чембърлейн и Хитлер. По време на разговорите Чембърлейн дава съгласието си за присъединяването ан Судетската област към райха. На Чехословакия не й остава друг избор освен да се подчини на развоя на събитията, след като нито Франция, нито Англия са готови да изпълнят поетите договорни задължения за гарантиране на границата й.

Политика на омиротворяване
Британската готовност за отстъпване на Судетите е израз на политическа концепция, която е известна под наименованието политика на умиротворяване и е останала в историята като модел за политическа наивност и отстъпчивост спрямо национал- социалистическата диктатура на Третия райх. Тя е и следствие на многостранните затруднения, които Британската империя изпитва след икономическата депресия и огромните задължения в рамките на самата империя. Всичко това обосновава стремежа й да запази поне краткосрочно мира в Европа. Едно форсирано превъоръжаване като отговор на предизвикателството на ревизионистично настроени сили като Германия, Италия и Япония би означавало финансово натоварване за Великобритания, което последната не може да си позволи в този момент поради всеобхватно икономическо и социално модернизиране във вътрешнодържавен план. Към това следва да се добави и факта, че британските доминиони отхвърлят идеята за военен ангажимент на Стария континент така, както и мнозинството от английското население.
За Хитлер поведението на Англия е признак на слабост. На следващата си среща с английския премиер в Бад Годесберг на 22 септември, той поставя още по-завишени искания. Немският фюрер вече многократно е окуражил Варшава и Будапеща да предявят териториалните си претенции пред Прага и по този начин да спомогнат за сломяването на чешката държава. В Годесберг той иска скъсяване на срока и открито заплашва с употреба на сила. На тази среща все още играе някаква роля и факта, че Чехословакия договорно разчита на помощта на Франция при евентуална агресия, а Великобритания и СССР поне първоначално също се ангажират с подкрепа при военен конфликт. Хитлер от своя страна разполага седем дивизии по границата, но без да им дава сигнал за нападение.
В цяла Европа това са часове на силно напрежение, напомнящи лятото на 1914г.
Мюнхенската конференция
След стартирането на поредната инициатива на Чембърлейн и излагането на нов времеви план за решаване на въпроса със Судетите, чрез посредничеството на Мусолини се стига до Мюнхенскаат конференция на 29-30 септември 1938 г. Това е запазване на мира така да се каже в последната минута, но както историята по-късно показва е едно временно и напълно безрезултатно отлагане на неизбежното. Без участието на чешкото правителство и с игнорирането на Съветския съюз Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и френският премиер Даладие се споразумяват областите в Судетите с над 50% немско население да се предадат на Третия Райх в периода 1- 10 октомври без референдум. Чехословакия губи не само икономически истратегически важни области. С обявяването на автономия от страна на Словакия в страната започва вътрешен процес на разпад, който е целенасочено стимулиран от Берлин. Гаранциите за гарантиране на границите, дадени от Париж и Лондон, се коментират все по- уклончиво и става ясно, че съдбата на Чехословакия е в ръцете на Рим и Берлин.
Резултатите от конференцията са посрещнати с въодушевление и въздишка на облекчение. Единственият недоволен е Хитлер, защото с това му е отнета възможността за започването на военен конфликт. това му настроение се влошава на следващия ден, когато Чембърлейн отправя предложението си за всеобхватни консултации между Берлин и Лондон, за да се допринесе по този начин за запазването на мира в Европа.
Привидно 1938 г. е изненадващо печеливша за Хитлер. присъединяването на Судетите стимулира нови отрасли на немската промишленост. “Ампутацията” на Чехословакия и най- вече начинът, по който се стига до нея, хвърлят югоизточна Европа в шок. Дунавските и балканските държави все повече поемат курс към сближаване с райха. Но Хитлер е недоволен. Всеобхватният стремеж към мир го обърква. Фактът, че в Мюнхен той постига само половинчата победа го кара да възприема случилото се като междинна фаза. В края на 1938 и началото на 1939 г. той започва подготовка за разгръщането на военен конфликт, който в никакъв случай не би пропуснал да инициира при следваща възможност. В една своя реч на 9 октомври 1938 г. той продължава стратегията си на заплахи. На 10 ноември, в тайна реч пред немски журналисти, Хитлер се изказва за радикална промяна на курса: край с мирната пропаганда и психологическа подготовка за война. Зад кулисите вече текат подготовки на военно- стратегически и оперативни планове, военно технически подготовки на стратегическо и оперативно ниво и то без следващата цел да е определена.

от pavel_valeriev_mail_bg 18.03.2018, ученик на 14 от Враца
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 11-ти клас по История
Тест по история за 11-ти клас
изходен тест по История за Ученици от 11 клас
Тест по история за 11-ти клас - изходно ниво. Всички въпроси са с избираем отговор, един от които - верен.
(Лесен)
13
184
1
02.10.2012
Тест по история за 11-ти клас
изходен тест по История за Ученици от 11 клас
Изходен тест по история за 11-ти клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
13
160
1
02.10.2012
» виж всички онлайн тестове за ученици от 11-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Втората световна война


Втората световна война е световен военен конфликт, протекъл през средата на 20 век. Наречена е така, защото бойни действия се водят на три от седемте традиционни континента и в три от океаните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовит)...
 

Българската църква

27 ное 2011
·
48

През Средновековието църквата играе ролята на втори център след държавата, който организира и ръководи духовния живот...
 

Полша, Унгария и Чехословакия


Под ръководството на матяш ракоши се създава копие на сталиновата система на управление. Реалната власт принадлежи на четирима души: матяш ракоши, ерньо герьо, михай фаркаш и Йожеф Реваи....
 

Втората световна война

24 ное 2012
·
91

Втората световна война е световен военен конфликт, протекъл през средата на 20 век. Като резултат от агресивната политика на редица държави, избухват множество локални конфликти, предшестващи Втората световна война...
 

Христо Ботев

19 юни 2013
·
91

Христо Ботьов Петков, според собствения му правопис, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г....
 

Пуританството


Пуританството възниква в Англия като постреформистко калвинистко движение. То е опозиционно на Англиканската църква и се обявява за окончателно "очистване" от католическото наследство...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Станка Станкева
преподава по История
в град Хасково
с опит от  29 години
196

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения