Пламен Георгиев
преподава по Литература
в град Русе
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Литературно интерпретативно съчинение

Здравейте, трябва ми литературно интерпретативно съчинение на тема - Образът на Ахил според първа песен от поемата "Илиада"
от fatih12373 на 10 дек 2017
не са посочени теми

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
69%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки

Произведенията на Омир, поемите „Илиада” и „Одисея”, са първи по време известни нам паметници на старогръцката литература и в същото време изобщо първи паметници на литературата в Европа. Повествованието на „Илиада” Омир описва образите на различни герои и се стреми да отразява събитията и проявите им безпристрастно, като се дистанцира от полисната им принадлежност. Независимо от това възхищението му безспорно се съсредоточава около личността на Ахил. Омировият Ахил е една от най-сложните фигури в цялата антична литература и, може да се каже, не само в античната.

Образът на Ахил е един от най-ярко изразените и сложни човешки образи в Омировата творба, изграден изцяло на основата на антитезата.Той е едновременно полубог- получовек, гневлив, избухлив, злопаметен,но и справедлив , причиняващ страдание и страдащ. Такъв го виждаме още в Първа песен на „Илиада“.

Ахил е син на мирмидонския цар Пелей и морската богиня Тетида, притежаващ редки физически качества – сила, хубост , юначество. Той е млад,горд-с „руси къдри”,красив, с буен характер и пищна физика,най-силен между гърци и троянци, „яка опора за синовете ахайски”.

Пелеевият наследник, квалифициран от Омир като „бързоног”,”безстрашен”, ”богоравен” и „любимец Зевсов” е олицетворение на идеализираното съвършенство на воинската култура. Носител е на едни от основните й качества – смелост,чувство за чест,доблест и отговорност, издържливост и безпощадност спрямо врага.Той е като „планински сокол –хищник ,най-бързолетната птица”. Тези качества на героя проличават още в първа песен на „Илиада”.

Цялата „Илиада” представлява една възвишена идеализация на героизма на Ахил.Още с началните стихове,като призовава музата да възпее гнева на Ахил,поетът дава да се разбере какво значи той за целия народ, като наред с това разкрива и темата на своята поема:

„Пей за гнева на Ахила,сина Пелеев,

Богиньо,гибелния гняв,що докара

Мъки безброй на ахайци”.

В тази I песен на поемата Ахил е представен като грижлив за племето си вожд.Би могло да се каже,че ахейският герой издига по-горе от себе си рода,обичая,закона на общността.В гнева си той разклаща ритуалното в племето преклонение пред главатаря и същевременно подчертава не особено деликатно собственото си самочувствие на непобедим войн,та дори предвижда „жалбата”на ахейците, след като напусне бойното поле:

«Смелост ти/към Агамемнон/ никога нямаш

да тръгнеш с войската за битка,

ни на засада да идеш с най-храбрите между ахейци…»

Ахил отрича Агамемнон, изобличава го в страхливост и алчност , но зачита в негово лице вожда и му се подчинява, въпреки че е дълбоко наранен от неуважението му към извършеното от него в боя ,благодарение на юнашката му сила и ловкост.

Ахил е противоречива личност. Героят знае , че е велик вожд и воин. В същото време изпитва чувства,които са присъщи на всички хора. Гневът му е безмерен. И въпреки това Пелеевият наследник е пазител на реда, който Агамемнон нарушава , като му отнема това, което му се е паднало при разпределянето на плячката. Това проличава в обидните думи, от поведението му, в сълзите , които пролива на брега на морето пред своята майка - морската богиня Тетида, в молбата за гибелта на своите, която отправя към нея. Дълго не утихва този гняв, макар че героят се примирява с положението си на зависим и дава с мъка, но без разпра Бризеида,за да бъде тя отведена в шатрата на Агамемнон.

Ахейският герой Ахил е явно обременен от нов тип чувство – от честолюбието. За «бързоногия» Пелеев син отнемането на плячката е нарушаване на воинската му чест и слава. Въпреки обидата, той проявява човечност и разбиране към другите:

„Поздрав,о вестници бързи,

Що Зевс и човеци изпращат.

Близко дойдете!Не сте вий виновни

Пред мене,а царят,

Що ви за руменобузата

Бризовка тука изпраща…”

Ахил се показва дисциплиниран и в отношението си към боговете .Човек на неудържимия душевен порив, той се укротява пред поръката на Атина Палада ,дори в момент,когато гневът му е пламнал и той се е хванал за меча.Вслушвайки се в думите й ,той преодолява чувствата си и разкрива силата на своя характер,защото от убийството на Агамемнон би пострадал единствено колективът,чиито интереси Ахил е призван да защитава.

Няма по-ярко доказателство за стихийността в характера на Ахил от неговия гняв.Разгневеният до ярост”син на Пелея”,готов да съсече цар Агамемнон,миг по-късно е самотен и тъжен,плаче и зове своята майка за помощ.

Омир е обрисувал своя герой като изключителен по красота и сила воин,привързан към народа вожд,тачен от боговете избранник,възпял е благородство и етичността му.

Но над всички тези качества се издига едно – той е герой на славата, на бойните подвизи.Ахил се е примирил с участта да има кратък живот, но желае да бъде прославен.

„Що си ме майко, родила за кратък живот на земята,

трябваше Зевс, Олимпиецът, който светкавици

мята, чест поне мене да окаже,

а никак ме той не зачита;

че ме е днеска обидил Атрид Агамемнон

могъщий, като отнеме ми наградата

и си я има влада”

Син на богиня, но кратковечен. Обичан от боговете, но далеч от тях, защото е обречен на смърт.Тази обреченост усложнява неговия човешки образ.Ахил е нравствено героичен с това, че избира героичната участ – славата в краткия живот пред безславната дълговечност. Легендарен и исторически достоверен, героят съчетава извънмерна сила и слабост, любов и омраза, а съдбата му е възел от противоречия.

Гневлив и обидчив, ахейският воин е носител на доброто и злото.Характерът му се движи между две крайности – от безумната злоба до уважение и почит, от демоничен гняв до топла човечност .

В първа песен се запознаваме с героя Ахил, който играе най-важната роля в развитието на действието в „Илиада”.Героят въплъщава идеалите на епохата, но и той като всеки смъртен, не е чужд на проблемите на обикновения човек.Чрез неговия образ , Омир извежда читателя до една вечна идея – войната разрушава живота на победения, но и душата на победителя.

от Таня Генова учител 10.12.2017
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Литература
Тест по литература за 9-ти клас на тема: Старогръцка драма, "Илиада"
тематичен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тематичен тест по литература за 9-ти клас върху материала за старогръцката драма и произведението на Омир - "Илиада". Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
12
197
1
1 мин
29.05.2013
Тест по литература за 9-ти клас на тема "Иван Вазов"
тематичен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Засегнати са известни моменти от живота и творчеството на Иван Вазов. Желаещите могат да проверят знанията си на едно по-ниско ниво, върху което да надграждат с различни цели. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
10
7
1
2 мин
22.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Образът на Константин-Кирил Философ от ПЖК - компилация от епическа и библейска поетика - Галина Лечева

24 апр 2006
·
1,582

Тръгвайки от действителността, средновековното художествено познание преминава през мита, за да изгради художествения образ.
 

Яворов: разсъбличането от Ботев

27 май 2006
·
114

(Яворовата „Нощ" между „На нивата" и „Песен на песента ми")* Димитър Камбуров Преди да стигнем до антиномиите на късния Яворов, между които тази на езика е една от централните, следва да трасираме пътя до тях.
 

"Илиада"

18 ное 2009
·
67

“Илиада” на Омир е епическа поема на най- високо ниво от познатия ни Троянския митологичен цикъл...
 

Древногръцки богове

21 дек 2009
·
124

В този материал се садържат доста подробни описания за някои древногръцки богове....
 

Ахил и Хектор – изразители на древния идеал за героична личност

28 дек 2009
·
100

Светът на епическата поема „Илиада” е изпълнен със сцени от живота на древните гърци – хора-герои и воини. Редом с битките, смъртта и военния бит, Омир представя героите и в чисто човешка светлина. Те притежават качества, характерни за епическия герой...
 

"любовта е твърде велико чувство,за да бъде лично и интимно дело на всеки"

10 ное 2010
·
27

Погледа на съвременника се насочва към нравствените послания и общочовешкото значение на поемата "Илиада"от Омир....
 

"Илиада" по Омир

09 дек 2010
·
46

Омир създава две произведения, достигнали до нас, като вече част от световната класика в литературата – „Илиада” и „одисея”. епическата поема „Илиада” е произведение, будещо възхищение у хората векове...
 

Сравнителна характеристика между Ахил и Хектор

09 дек 2010
·
257

Двете главни лица в омировата Илиада са Ахил и Хектор. Като такива те носят в себе си всички черти на героическия епос, печелят всеобщото признание и уважение на околните...
 

Илиада - поема за гнева и примирението

13 дек 2010
·
82

Материалът за поемата " Илиада" е успешно използван в училище /9кл/...
 

Човекът и съдбата в романа Робинзон Крузо

10 май 2017
·
6

Обстоен план, по който може много лесно да се оформи и съчинение разсъждение или есе по същата тема...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Петя Абрашева
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  1 години
85

Пламен Георгиев
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  1 години
184 40

виж още преподаватели...
Последно разгледали домашната