Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

анализ на тема щастлижият принц

от tedi.lefterova на 18 сеп 2017
посочени теми: принц АНАЛИЗ ТЕМА

1

отговор

5

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
97%
Одобрение:
10%
Постижения:
+1 точка
от 1 глас

Истинската добродетел никога не се оглежда в своята сянка – славата. Тя е безкористна и всеотдайна. Тя е готова да даде всичко, без да иска нищо в замяна. Истинската добродетел е нашият пример за стойностното в живота и няма по – голямо доказателство от това на Оскар Уайлд и неговата приказка за щастливия принц. Високо над града се издигала статуята на щастливия принц. Той възхищавал всички с великолепието си. Една вечер над града прелетяло малко лястовиче, чиито приятели заминали за Египет. Една нощ нямало къде да пренощува. Тогава съзряло великолепната статуя. И решило да се подслони в краката на “щастливия принц”. Тогава неочаквано паднали три капки. Лястовичето помислило, че е дъжд. Тогава погледнало нагоре. Възхитено от красивото лице на статуята, то видяло, че принцът плаче. Тогава станало пратеник на щастливия принц. Пратеник, който раздавал щастие навсякъде, без да иска отплата. Първо, принцът дал големия рубин от меча си, после дал единственото останало му – очите си. Те били направени от редки сапфири, донесени от Индия преди хиляда години. Лястовичето станало неговите очи. Вече не можело да замине и да остави слепия принц. Затова обикаляло из града и му разказвало за бедните и страдащи хора. Желанието да помага на нуждаещите се било толкова силно, че  принцът помолил птичката да свали лист по лист чистото злато, с което била покрита статуята, докато станала съвсем сива и грозна. Раздало докрай всичко в името на истинската добродетел, малкото лястовиче умира от студ, а оловното сърце на принца се счупва. Хората захвърлят мъртвата лястовичка на бунището заедно със счупеното оловно сърце, а статуята стопяват в една пещ. Накрая бог моли един от ангелите си да му донесе двете най-ценни неща в града. Ангелът му донася мъртвата птичка и счупеното сърце на статуята. Тази приказка показва, че доброто е над всичко.

Истинската добродетел никога не се оглежда назад към своята сянка. Защото славата убива стойностното, като го замества с горделивостта и самонадеяността. А истинската добродетел “живее” дори и след смъртта.

 
от tanq.sinapova 19.09.2017, потребител на 40 от Пловдив
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по Литература
На прощаване
тематичен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тестът съдържа 12 затворени въпроса, всеки от които изисква един верен отговор.
(Лесен)
12
301
1
27.02.2015
БЕЛ - правопис, пунктуация, морфология, синтаксис
входен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Входящ тест за седми клас по български език. Тестът съдържа примерен текст и въпроси към него. Всички въпроси изискват един верен отговор.
Тестът е изготвен от:
Таня Генова преподавател
(Труден)
16
141
1
14.07.2015
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Дарина Петрова
преподава по Литература
в град Габрово
с опит от  31 години
110 24

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната