Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
13%
Постижения:

Спешно!!! Запишете сбито и кратко (в резюме) основното в съдържанието на текста.

     Йогата е древна и самобитна индийска система от методи за укрепване на човека и за неговото хармонично развитие. Тя включва практически упражнения за физическо, психическо, умствено, нравствено, естетическо и социално самоусъвършенстване на личността. Това индийско учение е възникнало през ІV – ІІ в. пр. Хр., като неговите представители целят чрез специални упражнения да постигнат самовглъбяване и единение на човека с природата. За постигане на самопознание практикуващите йога разработват множество методи – за контрол на дишането, на чувствата и т.н.
    Съгласно йогата главната цел на човека е освобождаването от материалното съществуване. Като условия за постигането на тази цел се посочват, първо, равнодушието, безстрастието, основано върху убеждението, че изпълненият със злини и страдания светски живот е безплоден, и второ, съзерцанието, изградено върху идеята, че е необходимо да се познае висшата истина. Производна от санскритския корен юдж, думата йога се тълкува като единение между телесното и духовното у човека. С течение на времето системата се диференцира на раздели и подсистеми. Практикуващите йога приемат едновременното съществуване на две върховни начала – материя и дух, и считат, че духът извън контакта си с материята е беден. Умът се разглежда като най-висш продукт на материята.
     В основата на йогата е т.нар. „троен комплекс“: пози, контролирано дишане и умствено съсредоточаване. Последният компонент понякога се елиминира и затова в заниманията не се постигат всички познавателни, профилактични и терапевтични ефекти, заложени в комплекса. Успешното практикуване на йога довежда не само до укрепване на здравето, до повишаване на работоспособността, дисциплинираността и устойчивостта при нервно напрежение, но и до разкриване на огромни и неподозирани възможности на човешкия организъм и на личността в процеса на нейното самоусъвършенстване.

1

отговор

11

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
0 точки

Йогата е възникнала през IV - II в. пр. Хр. като древна индийска система от методи за укрепване на човека и неговото хармонично развитие. Целта  и е да се постигне единение на човека с природата чрез упражнения за контрол на дишането, на чувствата и т.н. 

За постигане на самопознание практикуващите йога приемат едновременното съществуване на материя и дух и считат, че духът извън контакта си с материята е беден, а умът е най-висш продукт на материята.

В основата на йогата е т.нар. „троен комплекс“: пози, контролирано дишане и умствено съсредоточаване. Успешното практикуване на йога довежда до укрепване на здравето, повишаване на работоспособността, дисциплинираността и устойчивостта при нервно напрежение, до разкриване на неподозирани възможности на човешкия организъм и личността. 

от tivmarsy 18.05.2017, потребител на 44 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 12-ти клас по Български език
Български език - матура
кандидат-студентски тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тест с въпроси от затворен тип с по един верен отговор.
(Лесен)
10
290
1
1 мин
28.05.2015
Български език и литература за 12. клас
изпитен тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тестът е предназначен за проверка знанията на учениците върху изучавания материал. Въпросите са затворени, само с един верен отговор.
(Лесен)
11
127
1
31.03.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 12-ти клас по български език
Mатериали в помощ на домашната
 

Тропи и фигури


Кратък списък на най-често използваните тропи в българския език.
 

Аз като личност

22 яну 2008
·
147

Есе за личността основни аспекти са живота в семейството, живота в училище и т.н.
 

Тропи и фигури


Стилистичните фигури са езикови средства за постигане на емоционално и експресивно въздействие върху читателя в художествената, публицистичната и разговорната реч...
 

Аз и човекът до мен

25 ное 2008
·
25

Аз и човекът до мен представлява основната същностна характеристика на приятелството...
 

Димчо Дебелянов - анализи

01 юли 2010
·
259

Поезията на Дебелянов е последен етап на символистичната лирика. Дебелянов утвърждава позициите на българския символизъм, но в творческото си развитие търпи еволюция...
 

Конспект за матура по български език

12 апр 2012
·
436

В материалът са конспектирани най-важните неща за матурата по български език. Автори, произведения, основни теми...
 

Стилистични фигури


МЕТАФОРИЧНИ ТРОПИ,МЕТОНИМИЧНИ ТРОПИ,ТРОПИ ОТ ГРУПАТА НА КОЛИЧЕСТВОТО...
 

Правописни правила в българския език


Подходящ материал за подготовка на матура по български език и литература....
 

Развити теми по Български език за гимназии pro

22 сеп 2015
·
1
·
25.00 лв.

Текстът и социокултурният контекст. Текстът в комуникативно-речева ситуация. Функциите на текста в общуването. Текстът - смислово и езиково образование...
 

Доклад за обичаите по Великден


Този материал съдържа всичко необходимо за да научите какви са българските традиции и обичаи по Великден. Докладът е изряден и е подходящ за представяне в училище...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Рая Костадинова
преподава по Български език
в град София
с опит от  4 години
40

Лидия Димитрова
преподава по Български език
в град София
с опит от  35 години
202 31

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения