Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
13%
Постижения:

Спешно!!! Запишете сбито и кратко (в резюме) основното в съдържанието на текста.

     Йогата е древна и самобитна индийска система от методи за укрепване на човека и за неговото хармонично развитие. Тя включва практически упражнения за физическо, психическо, умствено, нравствено, естетическо и социално самоусъвършенстване на личността. Това индийско учение е възникнало през ІV – ІІ в. пр. Хр., като неговите представители целят чрез специални упражнения да постигнат самовглъбяване и единение на човека с природата. За постигане на самопознание практикуващите йога разработват множество методи – за контрол на дишането, на чувствата и т.н.
    Съгласно йогата главната цел на човека е освобождаването от материалното съществуване. Като условия за постигането на тази цел се посочват, първо, равнодушието, безстрастието, основано върху убеждението, че изпълненият със злини и страдания светски живот е безплоден, и второ, съзерцанието, изградено върху идеята, че е необходимо да се познае висшата истина. Производна от санскритския корен юдж, думата йога се тълкува като единение между телесното и духовното у човека. С течение на времето системата се диференцира на раздели и подсистеми. Практикуващите йога приемат едновременното съществуване на две върховни начала – материя и дух, и считат, че духът извън контакта си с материята е беден. Умът се разглежда като най-висш продукт на материята.
     В основата на йогата е т.нар. „троен комплекс“: пози, контролирано дишане и умствено съсредоточаване. Последният компонент понякога се елиминира и затова в заниманията не се постигат всички познавателни, профилактични и терапевтични ефекти, заложени в комплекса. Успешното практикуване на йога довежда не само до укрепване на здравето, до повишаване на работоспособността, дисциплинираността и устойчивостта при нервно напрежение, но и до разкриване на огромни и неподозирани възможности на човешкия организъм и на личността в процеса на нейното самоусъвършенстване.

1

отговор

11

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
0 точки

Йогата е възникнала през IV - II в. пр. Хр. като древна индийска система от методи за укрепване на човека и неговото хармонично развитие. Целта  и е да се постигне единение на човека с природата чрез упражнения за контрол на дишането, на чувствата и т.н. 

За постигане на самопознание практикуващите йога приемат едновременното съществуване на материя и дух и считат, че духът извън контакта си с материята е беден, а умът е най-висш продукт на материята.

В основата на йогата е т.нар. „троен комплекс“: пози, контролирано дишане и умствено съсредоточаване. Успешното практикуване на йога довежда до укрепване на здравето, повишаване на работоспособността, дисциплинираността и устойчивостта при нервно напрежение, до разкриване на неподозирани възможности на човешкия организъм и личността. 

от tivmarsy 18.05.2017, потребител на 44 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 12-ти клас по Български език
Български език
матура тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тестът съдържа разнообразни въпроси, чрез които се проверява равнището на владеене на книжовноезиковите норми на съвременния български език, както и уменията за аналитично четене.
Тестът е изготвен от:
Ивелин Димитров преподавател
(Лесен)
20
527
1
20.10.2014
Тест по Български език за 12-ти клас
изпитен тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тестът е подходящ за подготовка за матура. Съдържа 10 въпроса от Езикова култура на Български книжовен език, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
10
106
1
10.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 12-ти клас по български език
Mатериали в помощ на домашната
 

Тропи и фигури


Кратък списък на най-често използваните тропи в българския език.
 

Аз като личност

22 яну 2008
·
148

Есе за личността основни аспекти са живота в семейството, живота в училище и т.н.
 

Тропи и фигури


Стилистичните фигури са езикови средства за постигане на емоционално и експресивно въздействие върху читателя в художествената, публицистичната и разговорната реч...
 

Аз и човекът до мен

25 ное 2008
·
25

Аз и човекът до мен представлява основната същностна характеристика на приятелството...
 

Димчо Дебелянов - анализи

01 юли 2010
·
261

Поезията на Дебелянов е последен етап на символистичната лирика. Дебелянов утвърждава позициите на българския символизъм, но в творческото си развитие търпи еволюция...
 

Конспект за матура по български език

12 апр 2012
·
445

В материалът са конспектирани най-важните неща за матурата по български език. Автори, произведения, основни теми...
 

Стилистични фигури


МЕТАФОРИЧНИ ТРОПИ,МЕТОНИМИЧНИ ТРОПИ,ТРОПИ ОТ ГРУПАТА НА КОЛИЧЕСТВОТО...
 

Правописни правила в българския език


Подходящ материал за подготовка на матура по български език и литература....
 

Развити теми по Български език за гимназии pro

22 сеп 2015
·
1
·
25.00 лв.

Текстът и социокултурният контекст. Текстът в комуникативно-речева ситуация. Функциите на текста в общуването. Текстът - смислово и езиково образование...
 

Доклад за обичаите по Великден


Този материал съдържа всичко необходимо за да научите какви са българските традиции и обичаи по Великден. Докладът е изряден и е подходящ за представяне в училище...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Рая Костадинова
преподава по Български език
в град София
с опит от  4 години
71

Лидия Димитрова
преподава по Български език
в град София
с опит от  35 години
208 31

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения