Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
58%
Одобрение:
19%

ЕСЕ : ЕДНА БЪЛГАРКА (Иван Вазов) за утре !!!!

Трябва ми ЕСЕ за утре на цялата творба .

1

отговор

11

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Одобрение:
100%
Няма публикувани домашни
0 точки

Най-добър отговор - избран на 15 апр 2013

 

За творческата история на „Една българка” Иван Вазов споделя пред проф. Ив. Шишманов: „Това е написано след пътуване до Волът, гдето ходих да видя мястото на Ботевата гибел. На едно ханче ми разказаха за подвизите на тая българка”. Тръгвайки от житейски конкретното, той постига в художествените обобщения на разказа дълбокия смисъл на епохата и хората, живеещи в нея.
Първата част на творбата е всъщност класическа експозиция на белетристично произведение. Основната й естетическа функция е да конкретизира времето и мястото на действието, да въведе персонажите и да насочи към конфликтите. Пресечна точка на индивидуално-неповторимото, национално-историческото и общочовешкото са проявите и поведението на една обикновена жена. Всевиждащият поглед на писателя обхваща и грандиозните събития на времето и противоречивия им отзвук сред обикновените хора, и величието на трагичната саможертва.
Още с първото изречение Вазов извежда на преден план една от най-паметните дати в нашата история: „Следобед на 20 май 1876 г., ден в който Ботевата чета беше разбита при „Волът” във Врачанския балкан и сам Ботев падна, пронизан от куршума на ,черкезката потеря, командвана от свирепия черкезки първенец Джамбалазът, на левия бряг на Искъра, срещу Лютиброд, стояха куп жени лютибродчанки”. След тази обобщаваща фраза писателят прави постепенен преход към конкретните лица и събития в разказа. Откроява се тревожното състояние на смут и уплаха от ставащото. От два дни шумни потери сноват и издирват „подозрителни лица”, „мъжкото население” е „нащрек”, срещат се само жени, а за тях писателят казва: „Повечето слабо знаеха какво става сега, някои нехаеха”.
Картината е максимално близка до реалното състояние и настроенията сред населението. Поривът на свободолюбивия дух там горе, на върха, е противопоставен на унизителния страх долу, по селата. Но истината за този ден не се изчерпва с двете полюсни емоционални състояния. И страхът не е единственият властелин на душите сред хората долу.
В общата маса от изплашени и безразлични, в купа жени лютибродчанки авторът вижда и отделя една жена „около шейсетгодишна, висока, кокалеста – мъжка на вид”. В лаконично нарисувания портрет на баба Илийца той откроява същностните черти на характера й – твърдост и устойчивост, душевна и физическа сила.
Сюжетното напрежение в експозицията се поддържа от усилията на старата жена да спаси болното си внуче: „На ръце държеше едно дете, увито в скъсано чердже.” Целта й е манастирът, където игуменът трябва да прочете спасителната молитва. А бариерите, които трябва да преодолее, косвено са свързани с разгрома на Ботевата чета. В началото са освирепелите турски заптиета, дето издирват разпръснатите, оцелели четници. Баба Илийца сравнително леко превъзмогва грубите ругателства и забрани. Тя моли, обещава, настоява. Моли, но с достойнство и не превива гръб пред турците. Обещава да се помоли на бога и за Хаджи Хасан ага, призовава бащата и човека у него. Настоява и постига своето.
от forexlooper 15.04.2013, потребител
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по Литература
Тест по литература за 7-ми клас
междинен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тестът съдържа 38 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен е за подготовка по литература на ученици от 7-ми клас.
(Лесен)
38
23
1
21 мин
28.08.2014
Литература за 7-ми клас
кандидат-гимназиален тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тестът е подходящ за самопроверка и подготовка за национално външно оценяване или за изходен тест в седми клас. Въпросите са само с един възможен верен отговор.
(Лесен)
16
94
1
24.03.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Боряна Борисова
преподава по Литература
в град Горна Оряховица
с опит от  1 години
1 107 14

Пенка Константинова
преподава по Литература
в град Велико Търново
с опит от  17 години
113 16

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения