Петя Абрашева
преподава по Литература
в град Русе
Преглед на домашна работа

Есе на тема "Да гледаш и да не виждаш"

Есе на тема "Да гледаш и да не виждаш" от "Дамата с ренгеновите очи.

от Dudiityy на 21 ное 2012
посочени теми: виждаш есе тема да гледаш

2

отговора

140

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
0 точки

em nz

от georgi.boyanov 12.11.2013, ученик на 14 от Русе
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Няма публикувани домашни
+4 точки
от 4 гласа

Стилът на Светослав Минков е различен от този на предшествениците му и съвременниците му. Това е един модерен начин на изразяване, ориентиран към творческото и фантастичното. 
Разкривайки материалното и фалша в „Дамата с рентгеновите очи”, Минков показва на читателя как суетата, кукетността и желанието за красота и богатство могат да заслепят дадена личност. Дарена с възможността да вижда през човешка плът, Мими Тромпеева остава сляпа за духовните ценности на любимия си Жан.
Авторът започва разказа си, въвеждайки читателя в „чакалнята на прочутият институт за разхубавяване „Козметикум Амулет – Салон за дамска хирургия”. Още с прочитането на името на салона читателят разбира, че то е пълно себеотрицание. Минков усмива петте дами в института : „... седяха пет дами – елегантно облечени, грижливо гримирани, ама все пак толкова грозни, че човек би изпаднал в истинско затруднение, ако се нагърбеше с неблагоприятната задача да определи коя от тях заслужава да носи с най – голямо достойнство титлата „царица на грозотата”. С това автора ни показва техния външен вид. Той ни разказва за желанието на дамите да бъдат красиви и част от хайлайфното общество, но не и духовния им свят, като по този начин ни оставя сами да се досетим за него.
Минков разкривайки недостатъците на славната героиня „... за нещастие бе надарена от злата орисница с кривогледи очи, които бяха тежък кошмар в нейната иначе ефирна младост” показва, че откритието на Чезарио Галфоне „Ренгенол” е наистина последната й възможност да осъществи мечтата си, да има изящни очи и да се омъжи за богат мъж.
Разказът на автора се превръща в дневник на самата Мими Тромпеева. Той показва представите й за обществото. Чрез разсъжденията й се поставя проблема за свободата. Човек става жертва на модата, управляваща обществените отношения. Той се обезличава всекидневно и съвсем съзнателно.
Героинята започва да вижда през плътта на човека. На нея и прави впечатление само колко са големи или малки сърцата на хората, без да си прави изводи за това, напротив това я забавлява. Неслучайно е използвана формата на дневник за влизане в света на тези герои от хайлайфа, за да се види липсата на верни критерии към духовния потенциал на човека : „Някои хора, които срещам, ... нямат никакъв мозък в главите си. И все пак, аз предпочитам да се омъжа за човек като него вместо да имам съпруг, чийто череп е пълен с мозък, но се крепи върху хилаво тяло... Кой знае, може би хората от висшето общество разсъждават с мислят с някои други части на тялото си...”.
След сватбата най – сетне мечтата на Тромпеева да се омъжи за силен и богат мъж се е сбъднала и тя е повече от щастлива. Авторът завършва неслучайно така, а за да покаже, че не винаги мечтите са истински.
Предавайки светът през очите на героинята, като свят на духовни нищожества, автора цели да накара читателя да открие своя нравствен, обществен и социален идеал.

от bistra.nicolova 21.11.2012, потребител на 15
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас на тема:„Дервишово семе”
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тематичен тест по литература за оценка на знанията върху разказа "Дервишово семе". Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
10
458
1
21.06.2013
Тест по литература за 8-ми клас над "Кукувица" на Елисавета Багряна
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът засяга изразните стилистични средства в произведението "Кукувица" на Елисавета Багряна и е подходящ за ученици от 8-ми клас. Всички въпроси имат само по един верен отговор.
(Труден)
10
15
1
2 мин
15.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Светослав Минков - Дамата с ренгеновите очи

10 яну 2008
·
914

Главната героиня в разказа на Светослав Минков е в центъра на сатиричното изображение, изобличаващо грозотата на бездуховното човешко битие...
 

Дамата с ренгеновите очи.

23 мар 2008
·
737

Дамата с рентгеновите очи. Какво ли би означавало да имаш рентгенови очи? Как би изглеждал света, когато можеш да го видиш от друга светлина?...
 

Осмяната глупост в разказа "Дамата с ренгеловите очи"

26 мар 2009
·
255

В разказа “Дамата с ренгеновите очи” на Светослав Минков, основните похвати са иронията и сарказмът. Отношението на повествователят към света и човека визира основния конфликт на времето си - м/у Природата и Цивилизацията...
 

Красотата, която няма да спаси света

08 юни 2010
·
126

Красотата е нещо, изискващо се от всеки човек. В разказа „Дамата с ренгеновите очи” Светослав Минков, разкривайки материалното и фалша, показва на читателя как суетата, кокетността и желанието за красота и богатство могат да заслепят даден човек...
 

Дамата с ренгеновитете очи

03 дек 2010
·
110

Дамата с ренгеновите очи есе (да гледаш да не виждаш) за осми клас. Предназначено за ученици...
 

Смешното и сериозното в разказа "Дамата с ренгеновите очи" на Светослав Минков

18 дек 2011
·
55

Творчеството на Светослав Минков е свързано с художественото течение диаболизъм в развитието на българската проза през 20-те и 30-те години на XX век. Разказът “Дамата с рентгеновите очи” разкрива идейни нагласи, възгледи и разбирания на писателя....

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Петя Абрашева
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  1 години
70

Пламен Георгиев
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  1 години
180 39

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения